Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Ambassador Blog

Mijn werk: het After School program

Helen Yeh

Ik ben inmiddels alweer een tijdje in Sierra Leone en aan het werk voor Street Child, dus tijd voor een update over m’n werk. Ik heb 3 taken hier: meewerken aan het After School Program, dit Program uitbreiden zodat we nieuwe vrijwilligers kunnen plaatsen en het verbeteren van de kwaliteit van de “Ambassador experience”.

 
 

Het After School Program is nodig omdat tijdens de Ebola alle scholen dicht waren en het onderwijs dus ruim een jaar op schema achterliep. Daarom geven de scholen op dit moment alleen Academische vakken, zoals wiskunde, Engels, geschiedenis, etc. Voor de creatieve vakken en sport is op dit moment geen tijd, en daarom heeft Street Child het After School Program opgezet.

4 dagen per week hosten we een sessie van 2 uur, waarvan de eerste helft sport en de tweede helft creatief leren. We treffen de kinderen op een groot open veld, waar onze lokale vrijwilliger Umaro de sportieve activiteiten opzet. Meestal beginnen we met wat beweging om de kids fit te krijgen, zoal een estafette. Daarna doen we een balspel, zoals voetbal, trefbal, softbal, etc. We mixen de teams goed, zodat de jongens en meiden gelijk verdeeld zijn, want meiden doen hier over het algemeen niet veel sport. Met deze sessies ondervinden ze dat ze net zo goed kunnen zijn als de jongen en leren ze dat ze gelijke rechten hebben. Terugkijkend naar mijn schooltijd, ben ik verrast om te zien hoe de meiden ervoor gaan: ze racen, zetten de aanval in, stelen snel de bal weg….en laten die niet gaan! :)  

Daarna gaan we terug naar de Street Child compound, waar we de kids voorzien van water en een snack. Ze hebben dan een kwartiertje om zich te vermaken met de springtouwen, frisbees, tennisballen, etc. Dan gaan we verder met het tweede deel, waar het doel is om algemene kennis, zelfvertrouwen en de sociale skills van de kinderen de verbeteren. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar we focussen altijd op iets, bijvoorbeeld grammatica, strategisch denken, presenteren, etc. We mixen de activiteiten, zoals we iets actiefs of creatiefs (zoals Ninja warrior, tekenen of zingen) en iets met focus (zoals een quiz, pictionary of een debat) hebben.

Tijdens de activiteiten en sport gaan de kinderen onderling best hard met elkaar om, dus we hebben pas een praatje gedaan over respect. Ze waren stil luisterden aandachtig naar wat hun sport coach te zeggen had (in hun taal, Krio). Nu nemen we dat een stapje verder en leren ze om voor hun beurt hun hand op te steken, en door ze te laten helpen met opruimen als we klaar zijn. In Europa dit is redelijk standaard en wordt meestal dor de ouders bijgebracht, maar hier is dat helemaal anders. Maar het is geweldig om te zien hoe ze zich nu aanpassen en elkaar met meer respect behandelen.

En, jawel, ook ik leer een heleboel! Het leiden van een groep kinderen is compleet nieuw, en iemand iets leren helemaal. Ik heb nu veel meer respect voor al die leraren die mijn onderwezen hebben. Sinds 2 weken heb ik gelukkig een nieuwe collega die ervaring in het onderwijs heeft. Na een hoop mislukte pogingen om de kids naar me te laten luisteren de afgelopen 6 weken, begin ik nu te begrijpen hoe ik “dit spelletje” moet spelen en hoe de logica van iedere les werkt. Eindelijk! :)