Rose en Daniella

Rose en Daniella, Monrovia, Liberia

 
 

Nadat Daniella en haar drie broers en zussen hun beide ouders verloren aan Ebola, werden ze door hun gemeenschap in de steek gelaten. Gezondheidswerkers van een hulporganisatie hielpen bij het bergen van de lichamen. Ook werden alle spullen uit het huis die mogelijk besmet waren weggehaald, zoals beddengoed, kleding en matrassen. Maar niemand hielp de kinderen die honger hadden en kou leden omdat ze op een houten vloer moesten slapen. Niemand zocht ze op, of bracht ze eten. De eens zo vriendelijke buren waren nu doodsbang dat zij ook besmet zouden raken en sloegen op de vlucht zodra ze de kinderen op straat zagen lopen.

Uiteindelijk zag hun buurvrouw Rose gelukkig in dat de kinderen niet ziek waren. Zelfs de baby die borstvoeding had gekregen was niet ziek. Rose besloot daarom om alle vier de kinderen in huis te nemen. Helaas verloor kort daarop haar echtgenoot zijn baan. Nu moeten ze met zijn zessen rondkomen van het geld dat Rose verdient van de verkoop van brood en water vanuit het huis tegenover het ouderlijk huis van de kinderen. Dit betekent dat de kinderen elke dag worden herinnerd aan het verdriet en de ellende die ze eerder het jaar hebben moeten doorstaan.

"Het is heel zwaar voor ze. Zelfs de oudste moet veel huilen," vertelt Rose. "Ik vind het zielig voor ze. Ik doe m'n best om ze gelukkig te maken, maar soms hebben we niet genoeg eten. Ik kan ze geen geld geven voor lunch en honger kan ervoor zorgen dat kinderen het slechte pad op gaan. Maar ze zitten nu allemaal op school en dat is heel belangrijk. Het is belangrijk voor hun toekomst, want ze hebben verder niemand. Wat als er iets met mij gebeurt? Ze moeten voor zichzelf kunnen zorgen".
 

 
 

De 16-jarige Daniella is nu een gelukkig meisje, ondanks haar verdriet en bezorgdheid om de toekomst van haar familie. Hoewel ze niet weet of ze het schoolgeld voor het nieuwe semester kan betalen, is ze wel blij dat haar examens vandaag heel goed zijn gegaan.

De familie heeft heel veel hulp gehad van de steun van van Street Child. Rose en haar man, die zelf geen kinderen hebben, wilden deelnemen aan de Street Child workshop over opvoeden. Hier leerden ze veel handige technieken, deze leren deelnemers onder andere om hun kinderen te helpen om te gaan met traumatische ervaringen, maar ook hoe ze hen kunnen helpen met hun verdriet en pijn. Rose heeft ook een beurs gekregen binnen het project "Family Business Scheme", voor bedrijven in de stad. Met de beurs kon Rose voorraad kopen voor haar bedrijf en deelnemen aan een workshop waar ze heeft geleerd hoe ze een businessplan kan schrijven en hoe ze haar winst kan bijhouden.

"Street Child heeft mij heel erg geholpen," zegt Rose. "Vandaag kan je de kinderen met een lach op hun gezicht ziet, door hen. Als er geen eten is, dan kan ik Street Child om hulp vragen. We hoeven niet meer in paniek te raken."

Helen Yeh