Ebola weeskinderen

WIE HELPEN WIJ ?

Street Child Nederland is toegewijd om BintuDouda en honderden andere kinderen die wees zijn geworden of op een andere manier getroffen door het Ebola virus, te helpen. Maar wij hebben uw hulp nodig, een donatie van €28,- is al genoeg om één verweesd kind te helpen en een kans te geven op een nieuw leven.

HOE HELPEN WIJ?

In het geval van een Ebola uitbraak binnen een familie worden alle bezittingen van de overledenen verbrand en vernietigd, om zo verdere verspreiding van het Ebola virus te voor komen. De kinderen die het overleven komen op straat te staan zonder bezittingen of een herinnering aan hun overleden ouders en broertjes/ zusjes. Het kost Street Child Nederland tussen de €50 en €100 om ze te kunnen kleden, onderdak te geven, en voedsel voor één maand te verzorgen. Naast dat zij de eerste leven behoeftes krijgen van Street Child, worden zij ook begeleid bij een familie reïntegratie, begeleiding, en de mogelijkheid om weer terug naar school te gaan. Voor de families die onderdak bieden aan het weeskind, word in samenwerking met Street Child een business plan opgezet evenals een maandelijkse toelagen voor het business plan, om zo geld voor de familie te genereren, en er voor te zorgen dat het kind Dit hele traject duurt tussen de 12 en 18 maanden en kost €500 per kind om te realiseren.

Wij helpen getroffene via het volgende model:

INFORMATIE OVER EBOLA 

Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts. Deze wordt veroorzaakt door een virus (filovirus). Andere virussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken zijn het marburgvirus en het lassavirus.

Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Het is onbekend of dit beïnvloed wordt door minder goede medische voorzieningen. Er is geen vaccin of goede behandeling tegen ebola beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. 
De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden. In dat jaar waren er uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in Afrikaanse landen. Recent, begin 2014, is er ook een uitbraak gerapporteerd in West-Afrika, in het regenwoudgebied van Guinee, aan de grens met Sierra Leone en Liberia.

Besmetting en ziekteverschijnselen
Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. De virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen. 
Mensen kunnen, als zij ziek geworden zijn, andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten) is nog nooit aangetoond. De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus en ziek worden is gemiddeld een week. Een patiënt is besmettelijk als er klachten ontstaan zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast kunnen nog een groot aantal andere klachten ontstaan. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven. Het gevolg daarvan is dat patiënten op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen kan krijgen. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk.

Verspreiding en frequentie
Ebola is een zeer zeldzame ziekte maar zo nu en dan is er een lokale uitbraak in Afrika. Om besmet te worden moet je in direct contact zijn geweest met mensen of dieren die besmet zijn met het ebolavirus.

Bestrijding en preventie
Een ebola-uitbraak wordt bestreden door patiënten snel te herkennen, en af te zonderen (te isoleren) zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die in direct contact zijn geweest met een patiënt worden een tijdlang gevolgd/gemonitordom te kijken of zij ook ziek worden. Is dat het geval dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Door een bloedonderzoek kan men in het laboratorium aantonen of mensen besmet zijn.

Helen Yeh