Het leven in Sierra Leone

Anne is een vrijwilliger (Ambassadeur) voor Street Child en is van eind mei tot begin september, in Makeni Sierra Leone. Ze werkt aan het After School program en voor Street Child Commercial. Iedere week schrijft ze hier over haar ervaring.

Het leven in Sierra Leone…het is anders dan het leven in Europa. En het is ook anders dan het leven in andere Afrikaanse landen. Er is iets speciaals aan dit land, iets waardoor ik hier voor de 3e keer ben. De mensen lachen en de mensen groeten elkaar, en het maakt niet wie ze tegen komen. Ze vragen zelfs hoe het met je gaat…en dan niet uit beleefdheid of omdat het zo hoort, maar omdat ze het willen weten. Ze zijn nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd en zijn altijd vereerd als ze je ergens mee kunnen helpen.

Als ik over straat loop is er zóveel te zien: moeder die de was doen, andere moeders die buiten aan het koken zijn op een vuurtje, kinderen die water aan het halen zijn bij de waterput, andere kinderen die aan het spelen zijn, brommer-boys die op zoek zijn naar klanten die ergens heen moeten, kleine winkeltjes die ingrediënten verkopen zoals tomatenpuree,  melkpoeder en mayonaise. En dan zijn er nog de straatverkopers, met brood, gekookte eieren, ananas, gekoelde drankjes, en “kill drivers” (lokaal zandkoekje), pindapasta, bananen, etc. Terwijl ik zo over straat loop, is één ding me heel duidelijk: een Sierra Leoonse vrouw is een Supervrouw. Echt. Ze doet het allemaal: kinderen opvoeden, een bedrijfje runnen, koken, boodschappen doen en de zware lading op haar hoofd naar huis dragen, de was doen bij een waterput…en dit alles terwijl ze vaak ook nog een baby op haar rug draagt. Deze vrouwen, ik ben er zo van onder de indruk van!

Het land heeft een optimistische, open-minded en hardwerkende cultuur, waar de community centraal staat. Eerder deze week, toen ik boodschappen deed in de lokale markt, kon een oudere vrouw me niet vertellen (taalgebrek) hoe duur de Maggi blokjes waren. Het was de vrouw van het standje naast haar, die kwam helpen. Ook zij verkocht Maggi blokjes, maar ze hielp haar buurvrouw met plezier, want dat is zoals het hier gaat: je helpt elkaar gewoon. Een dag later liep ik ´s avonds in het donker naar huis. Een tienermeisje zag me, en liep met me mee (typisch Sierra Leoons – zó nieuwsgierig naar wie je bent :) ) in dezelfde richting en zei me dat het beter was om niet in het donder alleen te lopen. Ze vertelde dat er slechte mensen zijn (oh ja joh?) die me wellicht konden bestelenen dat ik voortaan beter een motortaxi kon nemen als ik in het donker naar huis moest. Het is verrassend (en goed) om te zien hoe zelfs een jonge meid een oogje in het zeil houd voor anderen (en in dit geval zelfs een volwassene), want thuis in “de westerse wereld” zou het alleen de volwassene zijn die zich verantwoordelijk voelt tegenover jongeren.

Nog iets dat me opvalt is hoe de cultuur omgaat met de geloofsovertuigingen. Ja, om samen te leven…niet om het oneens te zijn of om naar verschillen te kijken, maar gewoon om te leven en Oké met elkaar te zijn. Ik ontmoette onlangs een Islamitisch jongetje, en toen ik hem vroeg wat hij later wil worden antwoordde hij “Pastoor”. Voor hem een kerk is gewoon een leuke plek om naartoe te gaan, dus van geloof veranderen is een simpele stap, want hij kan best Christen zijn terwijl zijn familie Islamitisch is, en dat is Oké. Ook zie je veel quotes op muren en auto’s die dingen zeggen zoals “God bless islam”, want waar je ook gaat, je bent constant omgeven door mensen van het andere geloof, dus waarom niet bidden voor iedereen in plaats alleen voor (en met) jouw community. Zeker nu ik hier ben tijdens de Ramadan zie ik hoe deze 2 lifestyles perfect samen leven, want terwijl behoorlijk wat mensen vasten, krijgen ze support van de rest. En dat inspireert, en ik wou dat dit overal zo kon zijn.

 

Anne Beuken