Geld ophalen - hoe doe je dat?

Vrijwilligerswerk Sri Lanka

De Belgische Gilles Van Hecke is een Governance Volunteer voor Street Child in Sri Lanka. Hij helpt met de opzet van Street Child of Sri Lanka en onderzoekt hoe we het beste invulling kunnen geven aan ons toekomstige werk daar. Hij haalde tot nu toe maar liefst 2250 Euro op voor onze projecten - een enorm succes waarvoor we hem zeer dankbaar zijn! De vraag is: hoe kreeg Gilles dat voor elkaar? Hij legde het voor ons uit:

In september 2017 behaalde ik mijn tweede diploma. Goed nieuws uiteraard, maar eerlijk gezegd wist ik nog steeds niet goed wat ik wilde doen in mijn verdere leven. Werken voor een internationale NGO leek me altijd al een uitdagende job en zo kwam het dat ik op de vacature van Street Child stuitte. Men was op zoek naar een ‘Governance Volunteer’ in Sri Lanka en de taakomschrijving leek mij op het lijf geschreven. Alleen, op het einde van de vacature stond er vermeld dat elke vrijwilliger een ‘fundraise commitment’ van 1200€ moest aangaan. In godsnaam, hoe krijg je dat voor elkaar?!

Ik moet toegeven dat deze fundraise challenge me oorspronkelijk wat afschrikte, en dus zocht ik verder naar andere uitdagingen. In mijn achterhoofd bleef de vacature van Street Child echter rondspoken en uiteindelijk besliste ik om er toch op in te gaan. Ik schoof mijn angsten opzij en probeerde vooral te focussen op de positieve aspecten van het fundraisen.

Eerst en vooral zou het me de kans geven om ook zelf een financiële bijdrage te leveren. Voor mij betekent dit slechts een extra inspanning, maar voor de meest kwetsbare kinderen heeft het resultaat een levenslange impact. Deze gedachte motiveerde me gedurende de gehele campagne. Daarnaast zag ik het ook als een kans om professionele ervaring op te doen. Een fundraise campagne vergt immers heel wat organisatie en coördinatie en het leek mij ook wel mooi om dit later op een CV of sollicitatiegesprek te kunnen vermelden. Hoewel ik hier op voorhand niet aan had gedacht, bracht het organiseren van de verschillende activiteiten ook een derde voordeel met zich mee. Ik besefte namelijk al snel dat ik dit niet in mijn eentje zou kunnen. Hoewel ik niet graag om hulp van anderen vraag, besloot ik het toch te doen en dat was één van mijn beste beslissingen in 2017. Zowel mijn familie als vrienden reageerden erg enthousiast en door de intense samenwerking werden onze banden alleen maar sterker. Echt super!

All right, nu over het fundraisen zelf dan... Ik vertelde mijn familie erover en uiteindelijk kwam mijn zus met een eenvoudig, maar geniaal idee: snoepzakken verkopen. Oorspronkelijk vroeg ik me af of dit wel zou werken, want hoe zou ik in godsnaam genoeg zakken snoep kunnen verkopen om €1200 te verzamelen? Maar toch, het leek me geen slecht idee en dus begonnen we met het uitwerken van het plan. Mijn vader zette zich ook compleet in en sprak al zijn vrienden en kennissen aan om een zakje snoep te kopen om zo het project van Street Child Sri Lanka te steunen. Uiteindelijk kocht bijna iedereen van zowel mijn als mijn vader’s vriendenkring wel een zakje snoep en samen zamelden we op die manier meer dan €500 in! Iedereen, zowel bekenden als onbekenden, was immers dolenthousiast over het project en steunde maar al te graag het goede doel door het kopen van een zakje snoep.

Ondertussen besefte ik wel dat enkel de snoepverkoop niet voldoende geld zou opbrengen. Opnieuw kwam mijn zus met een iets complexer, maar daarom niet minder geniaal voorstel op de proppen: met een standje op de kerstmarkt staan. Eerlijk gezegd had ik hiervoor aanvankelijk wat faalangst, want wat als het helemaal zou mislukken? Uiteindelijk motiveerde de gedachte me dat je het meest kan leren uit je fouten en dat het dus hoe dan ook een leerrijke ervaring zou worden. Het bleek achteraf trouwens opnieuw een schot in de roos. We verzamelden op deze manier net iets minder dan €400 bij elkaar én we hebben een superleuk weekend gehad. Zowel familieleden als vrienden hielpen mee in de kraam en eigenlijk hebben we ons gewoon een heel weekend geamuseerd, ondanks het werk dat we er met plezier bijnamen.

Uiteindelijk lukte me het om een totaal van €2250 in te zamelen. Als ik er nu naar terugkijk is dat eigenlijk echt wel crazy. Ongeveer €1300 was immers afkomstig van donaties van allerlei vrienden en familie. Het hele fundraisen heeft mij aangenaam verrast. Het deed me immers beseffen dat er nog steeds héél wat mensen rondlopen die een positief verschil willen maken. Daarnaast kreeg ik trouwens ook heel wat berichtjes van mensen die ik al lang niet meer gesproken had: ‘Gilles, echt een supergoed initiatief man. Wij steunen met plezier uw project!’ Echt super om al deze mensen nog eens te spreken en dan zeker op zo’n manier.

Nu, wat kan ik aanraden aan toekomstige vrijwilligers? Eerst en vooral, geloof in uzelf en het project. Je staat op het punt om vrijwilligerswerk te verrichten en de meest kwetsbaren in onze wereld te helpen. Geld vragen is nooit plezant, maar heel veel mensen zullen met plezier een bijdrage leveren omdat ze weten dat ze zowel jou als het goede doel steunen. Een andere tip gaat samen met een Belgische zegswijze: een ‘nee’ hebt ge en een ‘ja’ kunt ge krijgen. Wanneer je niks vraagt, zal je uiteraard met lege handen terugkeren. Wees dus niet bang om de mensen aan te spreken omtrent jouw project. Wie niet waagt, wie niet wint. Je zal er trouwens van versteld staan hoeveel mensen er positief reageren. Nog een tip: schakel de hulp van jouw familie en/of vrienden in. Niet alleen levert dit meer succes op, het zorgt er ook voor dat jullie samen een fantastische tijd kunnen beleven. Last but certainly not least: dankbaarheid. Het is (helaas) niet vanzelfsprekend dat mensen hun geld afstaan ten voordele van kwetsbare kinderen die ze niet kennen. Toon dus ook je oprechte dankbaarheid en waardering.

Okido, samenvattend lijkt het me goed om te stellen dat ik eerst wat schrik had om de fundraise challenge aan te gaan. Dat kan een persoonlijke eigenschap zijn, maar ik kan mij best voorstellen dat nog meer mensen met dit probleem kampen. Achteraf gezien ben ik superblij dat ik die schrik overwonnen heb en er gewoon volop voor gegaan ben. Het heeft me duidelijk gemaakt dat alles mogelijk is, zolang je er maar in gelooft. Momenteel verblijf ik trouwens in Sri Lanka en besef ik hoe hard men de centjes hier kan gebruiken. Het doet dan ook deugd om te weten dat we dankzij het fundraisen een enorm verschil kunnen maken voor al die lieve mensen hier.

Ik wens toekomstige vrijwilligers alvast veel succes en een superervaring toe. You’re doing the right thing!

Wil je Gilles, en daarmee ons werk, sponsoren, ga dan naar zijn fundraising pagina.

Geinteresseerd in Gilles zijn ervaring in Sri Lanka? Lees dan zijn persoonlijk blog!

 

 
Helen Yeh