Het jaar 2018 in een terugblik...

Vorig jaar was opnieuw een druk jaar voor Street Child en we zijn enorm trots op de vooruitgang die we in al onze projecten hebben geboekt. Naast het voortbouwen op het succes van onze vorige projecten, hebben we in bepaalde landen inspanningen geleverd om onze horizon te verbeteren die onze benadering van ontwikkeling transformeert - dit was met name het geval van Street Child Nepal.

Nepal

2018 was een sterk jaar voor Street Child uit Nepal. Street Child vestigde zijn aanwezigheid in het land toen we hielpen om meer dan 400 klaslokalen te herbouwen als reactie op de aardbeving in 2015. In overeenstemming met ons geloof in alomvattende ontwikkeling hebben we een lang termijn engagement getoond voor de ontwikkeling van Nepal door vier jaar later betrokken te blijven bij dit heropbouwproces.

2018 is ook een jaar geweest waarin Street Child naar andere ontwikkelingsregio’s afreisde. We hebben onze inspanningen gericht op de meiden van Musahar, waar de alfabetiseringspercentages 4% bedragen. Ons doel is om ondersteuning te bieden aan 7.000 Musahar-meisjes in enkele van de meest afgelegen regio's van het land. Hierdoor implementeren wij een 3-fasen proces dat een gratis versneld leerprogramma omvat, gevolgd door een uitgebreid levensonderhoudsprogramma om werkgelegenheid te bevorderen, en tot slot een component van de levensvaardigheden die een veilige ruimte biedt voor sociale zorg. Verder zijn we erin geslaagd ons team in Nepal te versterken, door nieuw personeel en partners te werven en nieuwe strategisch geplaatste kantoren te vinden.

Sierra Leone

Street Child heeft een sterke affiniteit met Sierra Leone, vanaf het moment dat ons eerste project in 2008 hier werd geïmplementeerd. Sindsdien hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt. In de loop van het jaar is ons ambitieuze doel, aangekondigd in februari 2018, om het leren in 1000 landelijke basisscholen tegen 2023 te transformeren, verplaatst van concept naar realiteit. Bovendien zal bij het nastreven van dit doel de komende maanden op meer dan 100 nieuwe locaties aandacht worden besteed.

Een specifiek hoogtepunt was de voltooiing van de bouw van de islamitische Lagere School Manjoro Ansarul, een project gesponsord door onze partner Fly and Help. Er zijn momenteel 255 kinderen ingeschreven op de school en vier leraren ontvangen kwalificaties voor lerarenopleiding. Medewerkers van de school hebben in nauwe samenwerking met gemeenschapsleiders gewerkt, wat een vlotte operatie op de school betekende. Het succes in deze gemeenschap heeft een breder positief effect gehad, met omliggende gemeenschappen aangemoedigd om hun kinderen naar de Manjoro Ansarul school te sturen.

Nigeria

In Nigeria blijft Street Child kinderen en gemeenschappen ondersteunen die zijn getroffen door conflicten en instabiliteit. Onze grootste zorg was de ondersteuning van de educatieve ontwikkeling van kinderen die in intern ontheemdenkampen woonden. Street Child is door de VN (via het Nigerian Humanitarian Fund) gesteund om kindvriendelijke ruimtes te creëren waar 18.000 kinderen kunnen spelen en begeleiding krijgen. Naast erkenning van de emotionele tol die oorlogservaringen hebben gehad voor veel kinderen, heeft Street Child meer werk verricht in verband met psychosociale bescherming, met name in ontheemdenkampen.

Het recente werk van onze fotograaf Chris Parkes is fundamenteel geweest bij het vertalen van de verhalen van kinderen van de grond en in de komende maanden zullen we deze krachtige verhalen beginnen te onthullen. Tot nu toe heeft ons educatie- en beschermingsprogramma in samenwerking met onze lokale partners 23.000 kinderen geholpen.

Dit werk is niet onopgemerkt gebleven met de erkenning van Street Child Nigeria als een van de toonaangevende INGO's in de onderwijs- en kinderbeschermingssector. Dit was duidelijk tijdens de recente eerste ronde van Nigeriaanse beurzen van het nieuw geslagen Global Education Can not Wait-fonds, dat vier fondsen selecteerde: UNICEF, Save the Children, Plan- en Street Child.

Liberia

Tot nu toe heeft Street Child 13.500 kinderen geholpen om naar school te gaan in Liberia, en in 2018 hebben we opnieuw een succesvol jaar geboekt voor ondersteuning van onderwijs, kinderbescherming en leefomgevingen. Een extra duizend door Street Child gesteunde meisjes zitten nu op de middelbare school naar aanleiding van onze oproep in 2016. Street Child Liberia blijft ook 21 Government Primary Schools exploiteren in een spraakmakend PPP-experiment. Het willekeurig uitgevoerd onderzoek onthulde dat Street Child-scholen 'statistisch significante leerwinsten boekten' ondanks bestedingsfracties per leerling in vergelijking met andere goed presterende aanbieders. Street Child Liberia is ook opgelucht dat vreedzame nationale verkiezingen een nieuwe regering hebben gecreëerd die onderwijs centraal stelt in haar mandaat.

Street Child Fusie met kinderen in crisis

In maart 2018 werd Street Child de enige beheerder van kinderen in een crisis, waardoor de twee organisaties formeel werden gecombineerd. Dit was het resultaat van een idee dat al in 2017 werd aangedragen. CiC's vlaggenschipoperaties in DRC en Afghanistan zijn nu volledig geïntegreerd in de wereldwijde programmastructuur van Street Child. We zijn enorm enthousiast over het werken met de indrukwekkende leiders van deze organisaties om onze ideeën te laten opgaan in twee van de meest onrustige landen ter wereld voor kinderen om in te leven.

 
Helen Yeh